Wat is autorodeo?

Kort gezegd is autorodeo het crossen met een sloopauto op een afgebakend stuk terrein. Het doel van de autorodeo is nog een laatste leuke dag te hebben met de auto en met vrienden en bekenden om daarna de auto naar oud ijzer te brengen.  Een heat (ronde) start met circa 15 auto’s die net zo lang op elkaar inrijden tot er nog een vastgesteld aantal over is. Deze auto’s gaan dan door naar de volgende ronde. Na de heats krijg je normaliter de herkansingsronden en finale ronden. Daarna wordt de dag afgesloten met de wrakkenmanches waarbij alles wat nog rijdt de baan op gaat. Uiteraard worden de auto’s in diverse klassen verdeeld op basis van grootte en gewicht.  

Waar in de beginjaren het strijdtoneel werd afgebakend met wat strobalen, wordt de baan de laatste tientallen jaren omringd door een greppel die in de loop van de tijd steeds groter en effectiever is geworden omdat snelheden toenamen en veiligheid voorop staat. Waar vroeger er jarenlang maximaal 80 rijders mee konden doen en de rijders nog echt ingeloot moesten worden is de inschrijving de laatste jaren min of meer open geweest. Voorwaarde is wel dat de rijder woonachtig moet zijn in ‘kerkelijk’ Nieuwleusen. Hierdoor is de rodeo uitgegroeid tot veruit de grootste autorodeo van het land, met de laatste jaren circa 160 deelnemers. 

Autorodeo

Autorodeo Nieuwleusen, je groeit er mee op….

De autorodeo is voor veel mensen niets anders dan het botsen met oude auto’s. Maar voor veel inwoners van Nieuwleusen is het veel meer dan dat. Velen van hen zijn opgegroeid met de autorodeo en kijken uit naar de dag dat ze zelf mee kunnen doen. Het gaat niet alleen om de rodeo zelf, maar het avontuur begint eigenlijk al bij het zoeken naar een geschikte auto voor een geschikte prijs. Vervolgens kan het strippen en bouwen van de auto, veelal samen met kameraden, beginnen. Om uiteindelijk op de dag zelf zoveel mogelijk plezier proberen te maken met dorpsgenoten die meedoen en gezellig napraten in de feesttent. Omdat veel kinderen van jongs af aan opgroeien met autorodeo, zijn er veel vriendengroepen uit het dorp die ook meedoen aan autorodeo’s in de regio en in veel gevallen ook banger rijden (banger is een overtreffende trap van autorodeo waarbij op een ovale baan gereden wordt en de snelheden nog iets hoger liggen). Iedereen in het dorp kent wel iemand die meedoet of heeft meegedaan. Voor een groot aantal jongeren geldt dat je eens meegedaan moet hebben. Ze hebben door de autorodeo’s in veel gevallen dan ook interesse en handigheid gekregen in het sleutelen aan auto’s. Daarnaast komen ze in hun zoektocht naar sloopauto’s ook nog weleens een auto tegen die met enig werk en liefde op de straat gebracht of voor de straat behouden kan worden. Nieuwleusen (gem. Dalfsen) heeft logischerwijs dan ook het hoogste aantal oldtimers per inwoner van ons land. Hetzelfde geldt overigens voor het aantal motoren. Er wordt wel eens gekscherend gezegd dat er motorolie door de aderen stroomt hier.

Autorodeo

Welke auto’s worden er gebruikt:

Voor autorodeo’s kunnen in principe alle auto’s worden gebruikt zolang ze voldoen aan het regelement. Dat wil zeggen volledig gestript en voorzien van de noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen. Deelnemers die regelmatig rodeo’s rijden hebben echter wel hun voorkeuren. In de lichte klasse gaat het dan voornamelijk om Ford Fiesta, Ford Ka, Ford Escort, Nissan Micra, Opel Corsa, Opel Astra en Volvo 440. In de zware klasse is het oude Ford Mondeo en Volvo S40, V70, 850 maar ook vooral alle grote achterwielaangedreven auto’s als Ford Scorpio, Volvo 2, 7 en 9 serie, Mercedes en Jaguar. In veel gevallen dan voorzien van een oude Ford v6 motor uit de oude  Granada, Sierra, Capri en Scorpio modellen. 

Veiligheid

Waar in de beginjaren alleen het glas verwijderd werd uit de auto’s moeten de auto’s de laatste decennia helemaal kaal gemaakt worden en is er een streng reglement voor de bouw van de auto’s. Stevige stalen deurplaat, extra rolbeveiliging, kleine sterke benzinetank, etc, etc.  Veiligheid staat ten alle tijde voorop! De auto’s worden vooraf dan ook uitvoerig gekeurd. Gelukkig hebben zich in de afgelopen 50 jaar nog nooit ernstige ongelukken of blessures voorgedaan.   

Autorodeo 2016

Bekijk hieronder de compilatie van de Autorodeo Nieuwleusen 2016